Z týchto podkroví nebudete chcieť zísť dolu

V minulosti bolo podkrovie zvyčajne miestom, kam sme odkladali veci, ktoré sme potrebovali len príležitostne, alebo nepotrebovali vôbec. V hororoch to bolo miesto, kde sa ukrývali strašidlá. Možno práve vďaka takémuto mediálnemu zobrazeniu máme tendenciu sa podkroviu vyhýbať ak je to len trochu možné.

Avšak majitelia domov si začínajú uvedomovať, že podkrovie dokáže poskytnúť užitočný priestor, kde môžu vytvoriť nové miesto na spanie, hry, prácu, alebo len také sladké nič nerobenie.

“Pokiaľ ide o využitie podkrovného priestoru zisťujeme, že stále viac ľudí využíva príležitosť zájsť ešte ďalej a vytvoriť samostatné druhé poschodie. Následne ho pretvoria na časť domu určenú pre rodičov s kompletnou hlavnou spálňou, obývacím priestorom a kúpeľňou," tvrdí Matt Keogh, riaditeľ spoločnosti Nexus Homes Grouú. Nižšie uvádzame viacero spôsobov, ako môžete zmeniť svoje podkrovie.

Luxusná spálňa

Attic bedroom

Podkrovie predstavuje skvelé miesto pre ďalšiu spálňu. Fotografia: Astronaut Images/Getty Images

“Z čiste investičného hľadiska odporúčame premeniť podkrovie na dodatočnú spálňu s množstvom úložného miesta," odporúča Keogh. “Ďalšia spálňa s úložným priestorom zvýši hodnotu vašej nehnuteľnosti, čo sa odrazí na zvýšenom príjme za prenájom alebo predaj domu." Okrem toho môže tento podkrovný priestor slúžiť rodičom ako úkryt pred hlučnou domácnosťou.

Knižnica/obývacia miestnosť

Library attic

Pouvažujte nad tým, že by ste svoje knihy premiestnili do podkrovia spolu s pohodlným miestom na oddych, kde si ich v pokoji môžete prečítať. Fotografia: asbe/Getty Images

“Pre podkrovie s klenutou strechou by ste mali umiestniť hlavné osvetlenie v najvyššom bode v centre miestnosti," radí Steve Brielmaier, CEO spoločnosti LampsUSA. Mnoho druhov žiaroviek sa môže prehrievať, takže z dôvodu väčšej bezpečnosti a šetrenia elektrickej energie odporúčame inštalovať LED žiarovky. Okrem centrálneho osvetlenia v strede miestnosti bude potrebné dodatočné osvetlenie, ktoré môžeme umiestniť to tmavších kútov, vďaka čomu bude priestor vyzerať väčší a menej zaplnený.

Kancelária

Office attic

Kancelária v podkroví vám poskytne úžasný výhľad na okolie. Fotografia: Ben Akiba/Getty Images

“Domáca kancelária v podkroví so skvelým výhľadom je výbornou skrýšou, kde môžete v pokoji pracovať – je to ideále riešenie pre domácnosti s deťmi alebo spolubývajúcimi" tvrdí Brian Gow, prezident spoločnosti Scheel Window & Door. “Miestnosť doplňte rôznymi formami úložného priestoru. Pre útulnejší vzhľad ju môžete o bohatšie farby a dekorácie.“

Umelecké štúdio/miestnosť pre vaše hobby

Attic hobby room

Podkrovie vám poskytne pokojné miesto na šitie, maľovanie alebo na ďalšie koníčky. Fotografia: fotostorm/Getty Images

Ak potrebujete miesto, kde by ste v pokoji mohli maľovať alebo venovať sa svojím koníčkom, môžete na tento účel využiť aj priestor v podkroví. Uistite sa, že priestor má dostatok svetla a čerstvého vzduchu. “Podkrovné priestory sú známe tým, že zvyknú byť dosť tmavé. Vďaka menšej renovácii dokážete premeniť priestor pod strechou na miesto, kde budú členovia vašej rodiny radi tráviť svoj čas," hovorí Keogh. “Využite svetlý nábytok a svetlo ladený koberec alebo podlahu (odporúčame koberec, nakoľko dokáže tlmiť akýkoľvek hluk)."

Detský bunker

Kid's Bunk Room

V tomto detskom bunkri v Montane je dostatok miesta pre všetko. Fotografia: Sanctuary Home Decor

Karen Snyder zo spoločnosti Sanctuary Home sa rozhodla premeniť rodinné podkrovie na bunker pre svoje deti. “Podkrovný bunker je na našom ranči v Montane najobľúbenejším miestom z celého domu. Tento priestor ponúka deťom (a niekedy aj dospelým) šancu uniknúť do 'táborovej chaty' s moderným vybavením."

Podľa opisu Karen sa pozdĺž jednej steny tiahnu tri postele, z ktorých jedna má svoj vlastný policový systém a lampu. “Na opačnej strane sa dajú rozložiť ďalšie dve rozmerné postele," pokračuje. “Druhá strana miestnosti zahŕňa miesto na oddych, ktorý pozostáva z pohodlnej pohovky, ďalšej postele, pracovného stola a stola na hranie". Podľa Karen Snyder boli všetky postele, ako aj väčšina stien vyrobené z miestneho dreva.

Miestnosť na hranie pre deti a mládež

Attit playroom

Zbavte sa neporiadku tým, že presuniete detskú herňu do podkrovia. Fotografia: architeaphoto/Getty Images

Keogh tvrdí, že jeho spoločnosť sa často stretáva s požiadavkou premeniť existujúci podkrovný priestor na miestnosť na hranie pre deti, alebo hranie video hier pre mládež. “To jednak zahŕňa vytvorenie priestoru, ktorý je pre deti bezpečný (vrátane podlahy, stien a strechy) a ktorý sa vďaka kobercu a množstvu okien zároveň vyznačuje hrejivou a útulnou atmosférou," tvrdí Keogh. “Zabezpečenie dostatku odkladacieho priestoru je nevyhnutnosťou. Okrem toho zvyčajne odporúčame zabezpečenie rozkladacích pohoviek, kde môžu deti na návšteve prespať u svojich priateľov. Je to pre nich zábavný zážitok a vy si môžete vychutnať pokoj a ticho."

ZDROJ: Freshome