60 Nápadov na krásne kuchynské ostrovčeky

Kuchynské ostrovčeky majú viacero využití. Okrem toho, že hneď padnú do oka, pomáhajú taktiež zvýšiť účelovosť a využiteľnosť miestnosti.

A na základe prieskumu National Association of Home Builders viac ako 70% kupujúcich by v kuchyni chcelo ostrovček, z nich 50% ho považuje za nutnosť. Nakoľko je zrejmé, že ostrovček nie je vyhodenie peňazí, zhromaždili sme 60 z našich najobľúbenejších nápadov pre inšpiráciu.

Zamyslite sa, aký dizajn (či už robený na mieru alebo vo fabrike ) by bol pre Vás najužitočnejší za pomoci týchto otázok : Na čo ho budem najviac používať? Aké detaily by doplnili už existujúcu kuchyňu? Čo priestor potrebuje? Ak Vám v kuchyni chýbajú poličky, budeme chcieť odkladací priestor. Pokiaľ nemáte kuchynský alebo jedálenský stôl (a keby ho aj máte), extra miesto na sedenie by malo byť prioritou.

Treba sa na to pozrieť z rôznych uhlov predtým ako sa rozhodnete, a keďže ostrovček zaberá pomerne veľa miesta, bolo by vhodné dôkladne si celý dizajn premyslieť.

Všeobecné pravidlo pre uzavreté kuchyne je umiestniť ho do jej prostriedku. To umožní prístup zo všetkých strán a nebude prekážkou. Avšak, takéto umiestnenie nie je vhodné pre každú kuchyňu. Napríklad oválny ostrovček bude vyzerať lepšie v otvorených miestnostiach. Medzi ostrovčekom a okolitým zariadením kuchyne nechajte priestor aspoň 90 - 120 cm, aby sa bolo kam pohnúť.

Či už potrebujete priestor na prípravu jedla alebo viac miesta na sedenie, vybrali sme pre Vás pár nápadov, ktoré Vám pomôžu vybrať si čo najlepšie. Vyberte si jeden alebo skombinujte viaceré prvky, hlavne aby to v miestnosti vyniklo.


Naše Najlepšie Nápady

  • Pridajte kuchynský pult
  • Vytvorte viac miesta na sedenie
  • Pridajte spotrebiče
  • Vytvorte viac poschodí
  • Vytvorite odkladací priestor
  • Využite miesto nad pultom


Pridajte kuchynský pult

countertop island black and white

Jednoduché, ale užitočné - pridať ostrovček a zároveň s ním. ďalší pracovný pult. Viacero pultov má očividné výhody : viac miesta na prípravu jedla, možnosť pohybu viacerých kuchárov a priestor môžete využiť aj ako jedálenský stôl. Vytvorte kontrast za použitia odlišného materiálu alebo farby, ako vo zvyšku miestnosti. Pokiaľ sú Vaše pulty z bieleho kameňa, skúste čiernu alebo tmavé drevo.


Vytvorte viac miesta na sedenie

seating island wicker

Či už Vaše priestory vôbec jedálenský stôl neobsahujú alebo si prajete vytvoriť pohotové barové posedenie, pridať nenápadných pár stoličiek navyše k Vášmu ostrovčeku je veľmi jednoduchá cesta ako zvýšiť jeho užitočnosť a zároveň vytvoriť spoločenskejšiu atmosféru ako pre hostí, tak pre kuchára. Postavte bar alebo jedálenský stôl a nechajte kus pultu vytŕčať, aby ste podeň mohli zasunúť stoličky, keď sa nepoužívajú.


Pridajte spotrebiče

kitchen island with

Zahrnúť do plochy drez alebo šporák je jedna z možností ako zrýchliť chod kuchyne. Inštalácia môže byť chúlostivá, preto je treba dbať na detaily ako sú ventilácia a kanalizácia. To bude požadovať ventiláciu vedenú buď popod ostrovček (ako to býva zvykom). alebo ponad ostrovček (čo môže pridať na cene), a vyhradenie miesta navyše pre trubky priamo v odkladacom priestore.


Vytvorte viac poschodí

white wood and stainless isalnd

Ozvláštnite Váš ostrovček rôznou výškou pultov. Jeho používanie na viaceré účely, ako jedenie a príprava jedla, jednak zvýši množstvo spôsobov využitia a tiež budete mať pocit, že sú to dve rozličné miesta. Pridajte napríklad spotrebič na jedno "poschodie" a vyššie postavenú dosku použite ako bar.


Vytvorte odkladací priestor

red island with wine storage

Okrem pultu Vás môže ostrovček zbaviť zbytočného neporiadku v kuchyni za pomoci šuplíkov, skriniek a poličiek. Toto je výhodou hlavne keď spotrebiče zaberajú príliš veľa miesta alebo keď hľadáte neobvyklý spôsob ako sa pochváliť s niektorými kúskami, môžete tak spraviť pomocou otvorených poličiek. Uložte riady a hrnce na dosah ruky alebo odložte menej používané spotrebiče. Ďalšou možnosťou je použiť otvorené police na odloženie kuchárok, či iných predmetov.


Využite miesto nad pultom

white island with stovetop

Využite priestor nad ostrovčekom pridaním vysiaceho odkladacieho priestoru, kde môžete vystaviť svoju kolekciu panvíc či pohárov. Taktiež môžete experimentovať s osvetlením, poprípade priestor vyhradiť pre digestor, ak Váš ostrovček obsahuje šporák.

Pokiaľ nemáte vo Vašej kuchyni miesta na rozdávanie, nechajte sa inšpirovať článkom ostrovčeky pre malé kuchyne.



zdroj: freshome