7 Spôsobov ako môže vaša záhrada získať viac súkromia

Súkromie. To je tá najžiadanejšia vec na zozname želaní všetkých majiteľov záhrad. Dôvodom je, že bez ohľadu na to, aký máte úžasný balkón alebo útulné vonkajšie posedenie, kúzlo leta stráca na pôvabe vo chvíli, keď sa cítite ako vo výklade. Týchto 7 nápadov pre súkromie záhrad – zoradených od najjednoduchších až po tie najťažšie – vám pomôže upraviť váš priestor tak, aby ste sa mohli uvoľniť a užiť si viac súkromia.

Obrázok: Houzz

1. Vytvorte pozadie z kvetináčov

Stupeň obtiažnosti:Ľahký

Kto by nemal rád črepníkovú záhradu? V kvetináči môže vyrásť takmer každá rastlina a keďže kvetináče nie sú trvalá záležitosť, predstavujú skvelú voľbu pre dočasných nájomcov bytov. Z tohto dizajnérskeho nápadu však môžu čerpať aj trvalí vlastníci domov: črepníkové rastliny sú najjednoduchší spôsob ako dodať domu zeleň aj na takých miestach ako sú balkóny a terasy. Pre dosiahnutie maximálneho súkromia zasaďte rôzne druhy bambusu, vysokej trávy, ovocných stromov alebo tuju (najobľúbenejší vždy zelený strom zabezpečujúci súkromie).

Obrázok: Hooks and Lattice

2. Nainštalujte falošný živý plot

Stupeň obtiažnosti: Ľahký

Žiadne polievanie, ostrihávanie ani čakanie až živý plot narastie do želaného tvaru – toto je úžasná voľba pre tých, ktorým nevadí na začiatku zaplatiť o trocha viac. Panely falošného živého plota sú dostupné v rôznych veľkostiach a môžu byť obohatené o zvukotesnú izoláciu, ktorá zdvojnásobí faktor súkromia.

Obrázok: Hamptons Garden

3. Nechajte narásť živý plot

Stupeň obtiažnosti: Stredný

Uprednostňujete originál? Nechať narásť živý plot prirodzeným spôsobom bude od vás vyžadovať trocha viac námahy, vrátane výberu vhodnej rastliny (Ako vysoko narastie? Aký druh svetla potrebuje? Ako často je potrebné ho polievať a strihať?) a jej výsadby. Typickými voľbami živého plota sú druh krušpán a vtáčí zob, avšak kvitnúce kry ako sú rododendron a vavrín môžu tiež narásť až do výšky 8 stôp.

Obrázok: West Elm

4. Zaveste závesy

Stupeň obtiažnosti: Stredný

Strategické umiestnenie pásov tkanín vám dodá súkromie a navodí príjemnú pobrežnú atmosféru. Zo všetkých možností na našom zozname, toto je pre vás finančne najmenej náročné riešenie, obzvlášť ak už máte terasu alebo besiedku. Pri našom hľadaní sme našli na predaj vonkajšie záclony s prstencami v hornej časti na prevlečenie, ale na výber máte aj vode odolné závesy.

Obrázok: Greenery NYC

5. Popínavé rastliny opierajúce sa o mriežku

Stupeň obtiažnosti: Stredný

Až budú rastliny rásť a ťahať sa smerom nahor, budete sa musieť o ne poctivo starať. Avšak na dosiahnutia súkromia aspoň nemusíte čakať až narastú do želanej výšky — samotná mriežka sa dobre postará o zablokovanie výhľadu okamžite.

Obrázok: Deborah Silver

6. Postavte si vertikálnu záhradu

Stupeň obtiažnosti: Stredný

Týmto spôsobom dosiahnete dve veci naraz – zaplňte svoju vertikálnu záhradu

bylinkami a zeleninou, aby ste mohli tak mohli celé leto jesť výsledky svojej práce. Drevenú konštrukciu na sadenie si môžete kúpiť alebo postaviť aj sami.

Obrázok: Studio Dwell

7. Postavte besiedku

Stupeň obtiažnosti: Pokročilý

Postavenie besiedky bude pre vás jednoznačne znamenať investíciu, avšak nie je lepší spôsob ako získať vonkajšiu obývaciu miestnosť. Celkový vzhľad zavŕšte vonkajšími závesmi a svetielkami a premeňte tak nie príliš súkromnú záhradu na privátne miesto relaxu, kde si počas letných večerov môžete oddýchnuť.

Takže aké sú vaše plány pre vašu terasu na toto leto?

ZDROJ: Freshome