Apartmán v Barcelone, ktorému zrkadlá dodávajú hravý šarm

Tento apartmán sa nachádza v Plaça Catalunya, v srdci Barcelony v Španielsku. Projekt navrhnutý spoločnosťou Nook Architekti ťaží zo svojej polohy vo forme rozmerných balkónových dverí, ktoré sa otvárajú v ústrety eklektickému rytmu veľkomesta.

„Požiadavkou zákazníka bol priestranný byt pre neho, ako hlavného obyvateľa počas jeho príležitostných návštev mesta, ako aj pre vítanie hostí“, vysvetľuje architekt. „Kuchyňa pripomínajúca skôr gastro bar než tradičnú rodinnú kuchyňu sa ako priestor na stretávanie sa musela stať centrom celého apartmánu. Okrem toho musela byť doplnená o vínnu pivnicu pre viac než 600 fliaš vína.“

Nosná stena stavby bola čiastočne zbúraná, aby bolo možné prepojenie kuchyne s obývacou miestnosťou. Hlavná spálňa s pridruženou kúpeľňou je dosť blízko pri vchode a otvára sa na viac intímnu terasu. Vínna pivnica, ktorá zahŕňa aj drevený stojan a chladničku na víno, sa nachádza hneď vedľa hosťovskej miestnosti a má priamy prístup do kuchyne.

Celkovo desať rozmerných okien rozmiestnených v celom apartmáne prepúšťa do vnútra množstvo prirodzeného svetla. Na umocnenie ich pôsobenia umiestnili architekti do vstupnej chodby a zvyšnej časti nosnej steny zrkadlové panely.

Unikátny dizajn dotvárajú klenuté, keramické dosky a železné trámy v stropoch. Príjemnú atmosféru vytvára kombinácia farebná paleta v pastelových odtieňoch a hrejivá povrchová úprava použitých materiálov. [Informácie boli poskytnuté spoločnosťou Nook Architekti, fotografie spoločnosťou Nieve]

ZDROJ: Freshome