Poradca bighome: Ako rozjasniť tmavú miestnosť

Aj keď ľudia majú odlišný vkus týkajúci sa dizajnu, väčšina z nich sa zhodne na názore, že si želajú mať svetlý a otvorený priestor. Dokonca aj keď si niekto zvolí tému tmavej miestnosti (ako je napríklad stále populárny trend čiernej steny), kľúčom úspechu je rovnováha svetla a tmy. Nikto by nechcel stráviť čas v priestore, ktorý pôsobí ponuro a stiesňujúco. Ak bývate v dome alebo apartmáne s nedostatkom svetla, čo máte urobiť? Našťastie existuje niekoľko jednoduchých spôsobov ako rozjasniť aj tmavú miestnosť.

Požiadali sme náš tím, aby zostavil zoznam najlepších a najjednoduchších spôsobov ako rozjasniť aj tie najmenšie, nedostatočne osvetlené miestnosti. Vďaka týmto radám bude váš priestor pôsobiť väčšie, tienisté miestnosti budú oplývať energiou a v konečnom dôsledku pôsobiť jasnejšie.

brighten a dark room 3

Nie je úžasné ako žiarivo žltá farba dokáže rozjasniť a osviežiť inak tmavý priestor? Fotografia: Halfdark/Getty Images

Vyberte si vhodnú farbu

Nie je žiadnym prekvapením, že podľa nášho tímu je výber farby pri rozjasnení miestnosti nesmierne dôležitý. Správne, to znamená nové natieranie stien. Avšak ak žijete v podnájme (alebo sa vám len nechce trápiť s lepiacou páskou a zakrývaním nábytku), môžete namiesto toho na oživenie využiť nástenné umenie, rohožky, dekoračné predmety, prikrývky a podobne.

Ktoré farby sú na to najlepšie? Tím Bighome vám odporúča tieto farebné odtiene na oživenie a rozjasnenie tmavej miestnosti:

  • Biela (to je šok!)
  • Farby kovov
  • Levanduľová/ fialová
  • Neutrálne farby s prímesou bielej svetlá moka, žlto hnedá alebo jemne sivá
  • Trocha výraznej farby ako je oranžová, červená alebo zelená

Je očividné, že máte k dispozícii hneď niekoľko možností. Pri výbere farby pre konkrétnu tmavú miestnosť je len potrebné pohrať sa s priestorom. Pred tým než investujete financie do rozmerného umenia alebo sa potrápite s natieraním stien radšej vyskúšajte ozdobné vankúše a prikrývky v rôznych farbách.

brighten a dark room 2

Jednofarebné posteľné prádlo a svetlo ladené nástenné umenie dodávajú miestnosti dojem priestrannosti a ľahkosti. Fotografia: Katarzyna Bialasiewicz/Getty Images

Ponechajte voľný priestor

Na fakulte dizajnu sa študenti učia o koncepte negatívneho, alebo takzvaného bieleho priestoru. Tým sa zvyčajne opisuje prázdny priestor obkolesujúci hlavný objekt alebo alebo dizajn, ktorý si úmyselne ponecháva časť prázdneho priestoru. Tento zdanlivo prázdny priestor však má svoje odôvodnenie. Negatívny priestor opticky umožňuje vaším očiam oddýchnuť si a metaforicky povedané nabrať druhý dych.

Preto ak chcete rozjasniť tmavú miestnosť, nemali by ste zabudnúť na negatívny priestor. Vďaka tomu sa miestnosť opticky otvorí a bude pôsobiť väčšie a jasnejšie. Zamerajte sa na miestnosti, ktoré pôsobia tmavo a ponuro a pozrite sa, či nie sú zaplnené vecami ktoré nepotrebujete. Dokonca aj malý a nedostatočne osvetlený priestor bude pôsobiť lepšie za pomoci odstránenia prebytočného nábytku a uvoľnením miesta na stenách.

brighten a dark room 1

Zrkadlo odráža svetlo do priestoru, vďaka čomu je oveľa viac presvetlený. Fotografia: Vostok/Getty Images

Pridajte zrkadlá

Zrkadlá sú vaším najlepším spojencom v prípade, že sa snažíte dostať do miestnosti viac svetla. Ich schopnosť odrážať svetelné lúče dokáže znásobiť ich využitie a tak za svoje peniaze dosiahnete výraznejší efekt. Budete prekvapení ako za pomoci jednoduchého zrkadla dosiahnete dojem svetlého a otvoreného priestoru.

Ak ste názoru že zrkadlá predstavujú nudný doplnok domova, mýlite sa. Máme pre vás šikovného sprievodcu ako využiť zrkadlá ako výnimočný dizajnérsky prvok.

brighten a dark room 5

Priestor miestnosti môže vďaka veľkej ploche sivej steny pôsobiť stiesňujúco a tmavo. Rovnováhu dosiahnete využitím svetlého nábytku na nožičkách alebo v kombinácii so svetlým nástenným umením. Fotografia: Photographee.eu/Shutterstock

Zvoľte si vhodný nábytok

Ak chcete aby váš priestor pôsobil že má viac svetla, pouvažujte nad ľahkým nábytkom. Tmavý nábytok držiaci sa pri zemi opticky pôsobí ťažším dojmom. Ak to s ním preženiete, môže sa zdať, že miestnosť nemá dostatok svetla. Na presvetlenie priestoru radšej zvoľte svetlo sfarbený a ľahko pôsobiaci nábytok.

Ideálnym príkladom je pohovka Everett Sofa od spoločnosti West Elm. Na výber máte z množstva svetlých látok, ktoré vám pomôžu opticky otvoriť priestor. Materiál pohovky poskytuje textúru, ktorá dokáže odolať aj nehodám ak sa vám podarí na ňu niečo vyliať. Navyše váš priestor bude vďaka tomuto modelu na nožičkách vyzerať priestranne a otvorene.

brighten a dark room 4

Pri využití osvetlenia zapojte svoju fantáziu. Originálne stropné osvetlenie umiestnené na gaučom osvetľuje túto úzku a inak tmavú miestnosť. Fotografia: Richman21/Shutterstock

Pridajte osvetlenie

Osvetlenie je samozrejmosť, však? Avšak ak sa snažíte dostať do tmavej miestnosti viac svetla, pri výbere osvetlenia je čas využiť svoju fantáziu. V prípade malej miestnosti sa nebojte využiť osvetlenie vysiace zo stropu alebo pripevnené k stene. Priestor na bočných stolíkoch vyhraďte pre stolné lampy. Stojace lampy môžete umiestniť za pohovku. Dokonca aj tie najmenšie miestnosti disponujú priestorom na osvetlenie. V skutočnosti vďaka dostatočnému osvetleniu bude daná miestnosť pôsobiť opticky väčšie, takže sa oplatí obetovať trocha

Máte vo svojom apartmáne miestnosť, ktorá pôsobí tmavo alebo stiesňujúco? Ktoré rady sú podľa vás najužitočnejšie? Prezraďte nám svoj názor v komentári nižšie.

ZDROJ: Freshome