Prečo je absolútnou nutnosťou natrieť steny sivou farbou

Sivá je nová moderná farba. V poslednom čase je neustále v popredí a zatieňuje svojich neutrálnych bratrancov, tmavošedú, béžovú a slonovinovú farbu. Sivá je pre dom ako malé čierne kokteilové šaty. Je to najnovšia nevyhnutná farba, ktorá je moderná a zároveň nadčasová a klasická. Je to dokonalý chameleón, ktorý sa hodí do každej izby, ku každej nálade a každej príležitosti.

grey modern luxe kitchen

Andre Gide raz povedal "sivá je farba pravdy"

Môžete sa za ňu schovať, alebo sa môžete postaviť pred ňu a nechať ju žiariť. Vo farebnej psychológie je sivá farbou, ktorá reprezentuje pokoj a rovnováhu. Je pokojná a bezpečná. Je praktická, jednoduchá a spoľahlivá. Je klasická. Je to dokonalý neutrál. Prečo sme až doteraz nevideli viac tejto úžasnej farby, dokonalej zmesi čiernej a bielej, ktorá je niekde uprostred?

grey pale

Sivá je farba mrakov, ale aj mraky majú svetlú stránku

Sivá je pokojná a upokojujúca a napriek tomu, že sa často spája s daždivými, zamračenými dňami, v dome je sivá opakom smútku. Sivá predstavuje samu seba ako dokonalé pozadie pre akýkoľvek štýl od klasického cez moderný až po súčasný. Všetky štýly nábytku vyzerajú pri sivej výborne a všetky druhy farieb od ružovej, bodrej, fialovej a citrusovej sa s ňou krásne dopĺňajú. Christian Dior povedal, že "budú prevládať odtiene sivej, svetlo tyrkysovej a ružovej."

grey modern bedroom midtone

Sivá izba môže pre mnoho ľudí predstavovať mnoho vecí

Odtiene sivej predstavujú skutočne dokonalý neutrál. Pokrývajú spektrum od ležérnej elegancie až po tú najvyššiu sofistikovanosť. Svetlejšia a ľahšie odtiene vytvárajú ženskejší dojem, zatiaľ čo tmavšie a ťažšie odtiene majú mužnejší efekt. Skombinujte niekoľko odtieňov sivej dokopy a dosiahnete komplexnejší, navrstvený efekt.

grey industrial

Sivá nie je len sivá...

Samotné odtiene sivej sú veľmi komplexné ako farba a jej tóny sa prikláňajú k ružovej, modrej, levanduľovej a zelenej farbe. To všetko jej pridáva ďalšiu vrstvu komplexnosti, sofistikovanosti a energie. Niektoré odtiene sivej pripomínajú nádherné staré katedrály v Európy, vyvolávajú pocit histórie, dlhovekosti a sily. Iné odtiene sivej vyžarujú pocit moderného a hodia sa viac k modernému a priemyselnému vkusu. Sivá farba so zelenými a modrastými tónmi nás môžu doviesť späť k moru...tie s ružovkastými a tmavošedými tónmi poskytujú hrejivejší pocit. Jednoducho nemôžete o tejto farbe povedať že je jednoducho sivá, znamená oveľa viac!

grey dark

Neexistuje dokonalejšia farba pre pozadie

S odtieňmi ktoré sú v rozpätí od takmer bielej až takmer čiernu, každý si v tomto spektre nájde svoju farbu bez ohľadu na ich životný štýl, polohu alebo osobnosť. Sivá ponúka oveľa väčší, hlbší rozmer než jej neutrálne alternatívy. Počas rokov boli odtiene hnedej, béžovej a bielej používané až príliš často. Bolo by lepšie, keby sa tieto farby používali už len na pršiplášte. Domy, v ktorých sú použité len odtiene béžovej alebo samotná béžová vyzerajú, akoby boli skopírované zo stránok rôznych zásielkových katalógov. A čo nepoviete, väčšina z nich aj je. Buďme trocha osobitý – oddeľme sa od davu. A aj keď to "všetci ostatní robia" každý odtieň sivej je jedinečný, takže vaša farba bude rovnako jedinečná ako vy. Či už chcete byť odvážni, alebo ste viac hanblivý čo sa týka farby, určite existuje odtieň sivej, ktorý bude pre vás dokonalý.

Amazing Grey Accents Wooden Bedroom Ideas For Wall Interior Design

Zvážte aký vzhľad chcete dosiahnuť

Pri natieraní stien sivou farbou sa zamyslite aký tón sa snažíte dosiahnuť... aký pocit chcete vyvolať. Svetlo sivá farba v odtieni vajíčkovej škrupiny vytvára jemnú atmosféru – ako nadýchané oblaky na nebi, čo vytvára skôr ženskú atmosféru a bude sa hodiť pre spálňu, rodinnú izbu a chlapčenskú detskú izbu. Naopak, svetlo sivá farba s odleskom je viac moderná, pripomínajúca nerezovú oceľ a má moderný a ostrejší vzhľad. Je to skvelá voľba pre kanceláriu alebo kuchyňu. Tmavšie, teplejšie a plochejšie odtiene sivej ako je vlnený oblek, sa dokonale hodia do knižnice alebo hlavnej spálne apartmánu, zatiaľ čo lesklá tmavosivá farba uhlia má viac elegantný, sofistikovaný a dramatický efekt a výborne sa hodí do salónu, jedálne a obývačky.

grey living room

Pohrajte sa so svetlom

Sivá má toľko prirodzených a úžasných tónov, ktoré ožijú pod tým správnym svetlom. Využite výhodu zdrojov prirodzeného svetla. Zdôraznite a pohrajte sa s prirodzenými tónmi, ktoré sa menia počas dňa spolu so zmenou svetla. Uistite sa, že máte v miestnosti viac než len jedno stropné svetlo. Dva alebo viac zdrojov svetla adekvátne osvetlí váš priestor. Zdôraznite osvetlenie tienidlami a dobre umiestnenými lampami úmernej veľkosti. Tento tienisto sfarbený odtieň je farbou, ktorá skutočne ťaží z dobrého osvetlenia.

grey w undertones

Každý si nájde to svoje

Na záver môžme povedať, že v rámci všetkých odtieňov počínajúc od takmer bieleho až po takmer čierny, každý si nájde odtieň sivej, ktorý bude vyhovovať jeho vkusu. Či už je váš štýl klasický, eklektický, moderný, tradičný alebo prechodný, určite nájdete svoj odtieň. Či už ste zberateľ, minimalista – nech už ste opatrný alebo vyzývavý, určite nájdete svoj odtieň. Či už ste rezervovaný alebo komunikatívny a spoločenský, určite nájdete svoj odtieň. Či uprednostňujete jemnejšie, pokojnejšie a neutrálne alebo väčšie, odvážnejšie farby, určite nájdete svoj odtieň.




zdroj: freshome