Prvý uhlíkovo-pozitívny panelový dom produkuje viac energie než spotrebuje

Archi+Uhlíkovo Pozitívny Dom charakterizovaný austrálskym expertom na panelové stavby ArchiBlox ako prvá uhlíkovo pozitívna panelová obytná jednotka na svete bol navrhnutý ako samoudržateľná stavba. Podľa slov developerov tento nový projekt „ponúka možnosť pre tých, ktorí túžia po viac ekologicky uvedomelom dizajne. To je dosiahnuté jednak znížením energie vynaloženej pri stavbe nového domu a udržaním pozitívnej energetickej produkcie." Na fotografiách uvedených nižšie máte možnosť vidieť projekt nazvaný 'Karbónový Dom 01', čo je prvý z našich doteraz predstavených štyroch modelov.

design sustainable house

Šikovným využitím niekoľkých pasívnych dizajnových stratégií bolo dosiahnuté zníženie nákladov na vykurovanie a chladenie, a to bez kompromisov týkajúcich sa štýlu a celkového vzhľadu stavby. Tieto stratégie zahŕňajú zabudované chladiace potrubie, posuvnú záhradnú stenu z jedlých bylín, ktorá redukuje prenikanie slnečného žiarenia a zelenú strechu pre zvýšenú tepelnú izoláciu. „Dodatočné vylepšenia tepelnej výkonnosti boli dosiahnuté využitím vzduchotesnosti konštrukcie, ktorá udržuje teplo alebo chlad vo vnútri a 'ochranných zón', ktoré oddeľujú teplotné podmienky exteriéru a interiéru. Vyššia efektívnosť stavby bola dosiahnutá prostredníctvom dvojitých, tepelne izolovaných okien, využitím solárnej energie a začlenením recyklácie vody", vysvetlili architekti.

S celkovou obytnou plochou o rozlohe 53 metrov štvorcových (plus terasa s rozlohou 23 štvorcových metrov), jednou obývacou časťou, kuchyňou, jedálenskou časťou, jednou spálňou a jednou kúpeľňou predstavuje táto stavba trvalo udržateľnú jednotku, ktorú možno nazvať skutočným domovom.

sustainable house (2)sustainable house (3)sustainable house (5)sustainable house (6)sustainable house (7)




zdroj: freshome