Starý statok vo Veľkej Británii premenený na udržateľný rodinný dom

Spoločnosť Van Ellen + Sheryn Architects pretvorila a rozšírila statok z 18 storočia nachádzajúci sa v Národnom parku Dartmoor vo Veľkej Británii na udržateľný rodinný dom, ktorý je dobre prispôsobený okolitej zalesnenej krajine.

Niekoľko nesúrodých prístavieb z 50. rokov bolo zbúrané, aby sa na pozemku zdôraznil vzhľad hlavnej budovy v štýle stodoly. Stará dojáreň a stodola v západnej časti statku boli upravené tak, aby poskytli veľkorysé ubytovacie možnosti. Tieto stavby v súčasnosti pozostávajú zo spální a obývacích priestorov.


"Medzi budovou statku a stodoly bola umiestnená jednopodlažná konštrukcia z ocele a skla, ktorá poskytuje ubytovanie pre celú rodinu," vysvetľujú architekti. "Táto stavba slúži hneď niekoľkým účelom. Vytvára v stavebnom komplexe nové centrum, ukrýva v sebe moderne vybavenú kuchyňu a posedenie s priamym prístupom do záhrady a slúži ako hlavný prechod medzi statkom, stodolou a záhradou."

Hlavné materiály, ktoré boli využité pri prestavbe tohto výnimočného domu boli drevo, tehla a sklo. K udržateľným vlastnostiam projektu prispieva inteligentný vodovodný systém. Fotografie: Richard Downer Photography





ZDROJ: Freshome