Dôkladný prieskum vám môže ušetriť nie len peniaze, ale aj bolesti chrbta. Na trhu je mnoho typov matracov, a nájsť ten správny, ktorý bude vyhovovať práve vám môže zabrať istý čas. Ako sa teda zorientovať v tomto širokom sortimente?

1. pružinové matrace

Pružinové matrace sú pre tých, ktorí preferujú "skákajúce" postele. V tom prípade je dôležité vybrať si hrúbku pružín, ktorá zodpovedá vašej váhe, čo zaručí, že pružiny ostanú pružné niekoľko rokov.

pružinový matrac pre extra mäkkosť

2. penové matrace

Pre tých, ktorí preferujú matrace, ktoré sa prispôsobia každému telu, penové matrace sú dobrou voľbou. Pri výbere správneho penového matraca je dôležité vedieť aká hrubá je jeho vrstva a hustota. Hrúbka sa môže pohybovať od 5 cm do vyše 15 cm, no konečný výber je už na vás. Čo sa týka hustoty, matrace nad 2 kg na m² sú považované za veľmi kvalitné.

penový matrac sa prispôsobí tvaru tela

3. latexové matrace

Podobné penovým matracom sú latexové matrace, ktoré majú ale trochu inú konzistenciu. Rozlišujeme medzi prírodným latexom a syntetickým, ako aj medzi Dunlop latexom, ktorý je hustejší a Talalay latexom, ktorý je jemnejší. Tieto matrace môžu byť drahé, no vraj vydržia až 20 rokov.

latexový matrac je drahší, no oplatí sa doň investovať

4. vzduchové matrace

Vzduchové matrace sú dobrou voľbou pokiaľ si radi prispôsobujete tvrdosť matraca sami. Tieto matrace majú vstupy na oboch stranách, čo vám umožní prispôsobiť si matrac nie len pre vás ale aj pre vášho partnera. Povrch je zvyčajne z peny alebo syntetického vlákna.

vzduchový matrac je ideálny pri rôznych preferenciách

Pri výbere matraca by ste mali brať ohľad na polohu v akej zvyknete spávať, či vám zvykne byť teplo, na materiály pre alergikov, ale aj na cenu. Nenechajte sa zbytočne obalamutiť a vyhliadnite si váš matrac vo výpredajoch. Ktorý typ je stvorený pre vás?


zdroj: freshome