10 spôsobov ako vylepšiť váš domov bez rozsiahlej rekonštrukcie

My všetci túžime po pohodlnom, útulnom a dobre navrhnutom dome. Aj keď určite existuje množstvo domácich majstrov, ktorí neúnavne pracujú na svojich domovoch a neustále renovujú a vylepšujú svoje bývanie - nie všetci sme natoľko zdatní a väčšina z nás nerozozná stolovú pílu od vŕtačky.

Samozrejme, tá druhá skupina by si jednoducho mohla najať niekoho, kto pre nich ten dom zrenovoval, avšak výsledkom je neporiadok a drahá rekonštrukcia. Ktokoľvek kto si prešiel väčšou renováciou vám môže potvrdiť aký obrovský neporiadok a nečakané náklady sú spojené s takýmto projektom.

Ako by sme mohli vylepšiť svoj domov a pritom sa vyhnúť rozsiahlej renovácii? Uprednostňujeme vylepšenia, ktoré by sme zvládli aj my sami, nielen tí ručne zdatnejší. Tu je vaše riešenie - vlastne hneď 10 riešení.

Pozrime sa na 10 kreatívnych spôsobov ako vylepšiť váš domov, a to bez búrania stien alebo vylúpenia banky.

bathroom

Existujú spôsoby ako vylepšiť kúpeľňu a to bez chaotickej rekonštrukcie. Fotografia: Trilogy-Construction

1) Vytvorte vo svojom dome otvorený priestor

Prvou v poradí na zozname vecí týkajúcich sa kúpy a vlastníctva domu je podľa štúdie spoločnosti Bankrate otvorená dispozícia priestoru. Majitelia domov túžia po otvorenej dispozície domu, kde sa kuchyňa, obývačka a jedáleň spolu delia o jeden veľký priestor. Okrem toho sa zdá, že formálna jedálenská miestnosť vychádza z módy.

V tom je vaša šanca vytvoriť vo vašom dome priestor, ktorý sa bude páčiť vám aj vašim hosťom. Pýtate sa ako je to možné bez toho, aby ste museli strhnúť niekoľko stien? V skutočnosti vytvoriť viac otvorený a vzdušný priestor vo vašom domove môže byť jednoduchšie než si myslíte. Niekedy je to tak jednoduché ako zbaviť sa veľkého, prehnane objemného nábytku, alebo jeho premiestnenie v miestnosti tak, aby ste dosiahli viac otvorený priestor. Ak sa nedokážete vzdať obrovskej skrine, vitríny alebo iného objemného nábytku, ktorý vám zaberá priestor, pouvažujte nad tým, že ju natriete hrejivou bielou farbou. To mu pomôže v izbe "zmiznúť" a opticky presvedčí váš zrak, že priestor je otvorenejší a vzdušnejší.

Ďalším optickým trikom, ktorý vytvára ilúziu otvoreného priestoru sú zrkadlá. Ak ich umiestnite oproti oknám, odrážajú do izby prirodzené svetlo a vďaka tomu vyzerá miestnosť otvorenejšie. Ak máte oficiálnu jedálenskú miestnosť, ktorú v skutočnosti ani nevyužívate, potom pouvažujte na tým, že ju prerobíte na útulnú miestnosť, d omácu kanceláriu, remeselnú miestnosť alebo knižnicu s čítacím kútikom. Vďaka tomu lepšie využijete svoj priestor a vytvoríte úplne novú miestnosť, ktorú ste nikdy pred tým nemali (bez akéhokoľvek neporiadku spojeného s rekonštrukciou!).

Obrovské zrkadlo v tejto jedálenskej miestnosti vytvára ilúziu väčšieho a viac otvoreného priestoru. Fotografia: Michael Abrams

2) Pridať nové osvetlenie do Vášho domu

To správne osvetlenie dokáže oživiť každú miestnosť. Slabo osvetlená izba pôsobí malým, tmavým a preplneným dojmom, zatiaľ čo patrične osvetlená miestnosť má viac otvorený, vzdušný a príjemný vzhľad. Existuje množstvo spôsobov ako rozžiariť váš domov za pomoci správneho osvetlenia. Tie ľahšie metódy predstavujú tak jednoduché riešenie ako je kúpa stolnej lampy alebo podlahového svietidla pre váš domov.

Strategicky umiestnite do tmavých kútov niekoľko podlahových lámp a sledujte ako vaša izba ožije. Prívetivý a útulný vzhľad miestnosti dosiahnete navrstvením svetla keď umiestnite na bočné stolíky menšie stolné lampy. Ak radi experimentujete, môžete nahradiť staromódne stropne svietidlá za ohromujúce moderné majstrovské diela, ktoré sú dostupné na trhu.

Samozrejme, tá posledná časť bude zrejme vyžadovať aby ste si najali na inštaláciu elektrikára. Avšak ak ste šikovný, vymeniť stropné osvetlenie nie je veľmi komplikované. či sa už rozhodnete pre jednoduché riešenie v podobe podlahového osvetlenia, alebo sa do toho pustíte naplno a vymeníte stropné osvetlenie - zmodernizovať svoj dom zvládnete s množstvom správneho osvetlenia.

Táto moderná podlahová lampa je skvelý spôsob ako rozžiariť svoj domov. Fotografia: Eladgonen

3) Kuchynské skrinky: obnovte rúčky zásuviek a dverí

Nič tak neprezradí vek vašej kuchyne a kúpeľne viac než staromódne, ošúchané a špinavé rúčky na skrinkách. V podstate neexistuje žiadna výhovorka prečo nevylepšiť vaše skrinky a rúčky na dverách, obzvlášť ak je to tak jednoduché a máte hneď niekoľko spôsobov ako vylepšiť ich vzhľad.

Existuje množstvo povrchových úprav, z ktorých si môžete vybrať ako je bronz, brúsený nikel, stará meď alebo leštená nerez. Ak máte na trhu toľko moderných možností, možno bude pre vás obtiažne nájsť tú správnu voľbu pre váš domov. Kvôli tejto širokej ponuke však nemusíte zbytočne stresovať. Koniec koncov, vždy si môžete vybrať dva rozdielne štýly aby ste videli, ktorý z nich bude viac svedčiť vášmu dizajnu.

Navyše pri výbere rúčok na skrinky sa nemusíte držať žiadnych prísnych pravidiel. V podstate tradičná kuchyňa môže vyzerať elegantne a súčasne len za pomoci moderných nerezových rúčok, zatiaľ čo moderná kuchyňa vyzerá pohodovo a eklekticky s rúčkami starožitnom štýle. Výber dizajnu e len na vás, takže sa vyberte vonku a začnite vylepšovať svoje kuchynské a kúpeľňové skrinky už dnes.

white kitchen

Zmodernizujte svoje kuchynské skrinky za pomoci výmeny rúčiek. Fotografia: Sealy Design Inc.

4) Zmodernizujte ozdoby na oknách

Okná mnoho krát prehliadame. Majitelia domov majú natoľko problém rozhodnúť sa aký štýl pre svoju izbu zvoliť, že sa často krát jednoducho vzdajú a buď nechajú okno bez akejkoľvek ozdoby, alebo nainštalujú len jednoduché rolety, aby im zabezpečili súkromie.

Vecou však ostáva, že vaše okná vás priam prosia aby ste ich ozdobili! Tým že nechávate okná len tak prichádzate o obrovskú príležitosť v skrášlení interiéru. Aj keď zopár šťastlivcov, ktorí majú možnosť výhľadu na hory alebo oceán môžu mať námietky, aj ten najlepší výhľad by mal byť o rámované štýlovými okennými panelmi. Okná môžu byť upravené tak, aby perfektne vyhovovali vášmu štýlu a vkusu.

Môžete byť odvážny a vybrať si závesy s geometrickým vzorom, zvoliť plážovú tému a ozdobiť okná ľahkou bielou záclonou, alebo využiť minimalistický štýl v podobe bambusových roliet - vaše možnosti sú nekonečné. Ak sa kvôli všetkým tým možnostiam cítite pod tlakom, tak sa nechajte inšpirovať farebnou schémou miestnosti. Niekedy je najjednoduchším riešením len nájsť ozdobu na okná, ktorá sa bude farebne hodiť k vašej izbe. Tento vzhľad sa hodí do akéhokoľvek štýlu.

window treatments

Vylepšenie dekorácií na okná je finančne nenáročný spôsob ako vylepšiť vzhľad vášho domova. Fotografia: Liz Carroll Interiors

5) Vytvorte vonkajšiu miestnosť

Niekedy sa pri hľadaní nevyužitého priestoru zabudneme pozrieť vonku. Aj keď váš dom nemá obrovskú verandu alebo úžasnú záhradnú terasu - určite máte vonku priestor, ktorý sa dá využiť. Len musíte zapojiť fantáziu.

Úžasný vonkajší priestor môžete vytvoriť tak, že v prvom rade položíte vonkajší koberec, ktorým definujete "miestnosť". Následne pridajte niekoľko pohodlných záhradných stoličiek a ozdobných vankúšov, malé ohnisko, nejaké vysiace ozdobné svetielka a Voila! Váš dom ma ďalšiu novú "izbu".

Ak máte záujem o niečo luxusnejšie, môžete zem vydláždiť tehlovými alebo kamennými dlaždicami, následne na to položiť koberec, rozmiestniť kreslá atď... Alebo ísť do toho naplno a nainštalovať rozsiahlu pergolu, po stranách umiestniť závesy na zabezpečenie súkromia pridať vonkajší ohrievač, zabezpečiť hudbu, víno... áno, to znie ako skvelé miesto na relax. Postaviť pergolu vám zaberie asi celý víkend, avšak nedeľný večer už môžete relaxovať vonku s pohárom vína v ruke.

outdoor room

Vytvorte si vonku oázu a vylepšite svoj domov ešte dnes. Fotografia: FGY Arch

6) Upravte svoju záhradu

Našu záhradu často prehliadame. Posadíme jeden alebo dva stromy a predpokladáme, že to je všetko. Avšak dizajn vašej záhrady výrazne ovplyvňuje vzhľad vášho exteriéru. Aj keď nie všetci sme nadaní záhradníci, posadiť viac stromov, postarať sa o kvetinové záhony alebo posadiť kvetinové kríky nie je komplikované.

Začnite návštevou miestneho záhradkárstva. Personál v tomto obchode vám dokáže poradiť a poskytnúť potrebné informácie o miestnej flóre. Spýtajte sa ich ktorým rastlinám sa vo vašej oblasti darí najlepšie a čo viac, ktoré sú nenáročné na starostlivosť a údržbu. Väčšina týchto záhradných centier má vlastného záhradného architekta, ktorý vám okrem iného pomôže aj navrhnúť vašu záhradu.

Najlepšie je pustiť sa do toho pomaly pridaním niekoľkých kvetinových záhonov prednej časti záhrady. Následne môžete pridať malú skalku pozdĺž chodníka alebo v blízkosti hlavného vchodu do domu. Nezabudnite rozmiestniť rastliny tak, aby tie najvyššie boli vzadu a pred tým než sa pustíte do sadenia, prečítajte si usmernenia o rozmiestnení rastlín a ich možnej dosiahnutej výške. Potom už len stačí trocha času a trpezlivosti a budete mať nádherne navrhnutú záhradu.

landscaping

Úprava záhrady je skvelým spôsobom ako vylepšiť vzhľad svojho domova Fotografia: A Blade Of Grass

7) Pridajte tapetu, ktorú je jednoduché nalepiť (aj odstrániť)

Tu nehovoríme o tapete, ktorú má vaša stará mama. Tiež tým nemyslíme tie lacné tapety s nadpismi ako je "Vždy ma pobozkaj na dobrú noc." Nie. Hovoríme tu o všetkých tých úžasných nových tapetách na trhu, ktoré je tak jednoduché odstrániť.

Konkrétne ide o nový druh odstrániteľnej tapety, ktorá má množstvo úžasných vzorov a grafických prvkov, vďaka ktorým bude vaša izba vyzerať akoby ste si najali interiérového dizajnéra (a minuli na to celý majetok). Tieto tapety sa dajú odstrániť jednoduchým odlepením (bez toho aby ste poškodili stenu pod ňou) a väčšinu z nich môžete opätovne použiť.

Pre svoj jednoduchý víkendový projekt pouvažujte nad tým, že zakryjete hlavnú stenu vo vašej spálni nejakým upokojujúcim vzorom, alebo vylepšite svoju obývačku vďaka modernému geometrickému vzoru na jednej zo stien. Existuje obrovské množstvo internetových obchodov, kde si túto úžasnú tapetu môžete zakúpiť. Nezabudnite si však prečítať aj drobné písmo pri obchodných podmienkach a uistite sa že kupujete značku najlepšej kvality, ktorá sa dá ľahko odstrániť.

wallpaper bedroom

Toto nie je tapeta vašej starej mamy. Túto môžete ľahko nalepiť/odstrániť a stihnete za jeden víkend. Fotografia: Lmb Interiors

8) Vylepšite si kúpeľňu

Kúpeľňa sa môže zašpiniť veľmi rýchlo. Preto začnite svoju generálku poriadnym upratovaním. Vieme, nie je to veľká zábava, avšak ten žiarivý výsledok vašej práce vám dodá dostatok motivácie na to, aby ste sa pustili aj do zvyšku kúpeľne.

Až je vaša izba poupratovaná, venujte svoju pozornosť zastaraným rúčkam, osvetleniu, umývadlu, vodovodným batériám a sprchovaciemu závesu. Jednoduchá výmena jedného alebo dvoch najviac zastaraných predmetov môže vašej kúpeľni dodať moderný a nový vzhľad. Rovnako môže pomôcť aj nová vrstva farby na steny.

Pozrite si fotografiu kúpeľne nižšie a všimnite si všetky tie na bielo natreté okraje a modré steny, moderné rúčky skriniek, elegantné osvetlenie, moderné batérie, hebké uteráky a rastliny. To všetko vytvára vzhľad úplne novej kúpeľne bez toho, aby ste museli strhnúť skrinky, steny alebo umývadlá.

Screen Shot 2014-07-28 at 5.18.14 PM

Vylepšite svoju kúpeľňu novým farebným náterom, poriadnym upratovaním a novým toaletným stolíkom. Fotografia: Edmunds Studios

9) Vytvorte pánsku klubovňu

Muži sa radi stretávajú - obzvlášť v pánskej klubovni. Aj keď niektoré z nás žien to nepochopí, muži sú radi ak majú miesto, kam môžu uniknúť. Svoju vlastnú miestnosť, kde si môžu dať drink s priateľmi a v pokoji si pozrieť zápas. A kto im to môže vyčítať? Skutočne to znie ako skvelá vec.

Takže páni, tu je niekoľko tipov ako si vytvoriť tú najlepšiu klubovňu. V prvom rade musíte vo svojom dome nájsť priestor, ktorý môžete využiť, či už je to suterén, garáž, vonkajšia miestnosť alebo samostatne stojaca kôlňa. Následne je potrebné ju zariadiť tak, aby z nej bolo skutočne miesto, kam môžete uniknúť. Pridajte televízor, biliardový stôl, chladničku, bar, nejaké šípky, pohodlné kreslá, koberce, vankúše, hudbu...atď. Už to chápete? Prispôsobte si ju podľa seba.

Existuje množstvo spoločností, ktoré dokážu upraviť garáž a premeniť ju na pánsku klubovňu. Dokážu položiť novú dlážku, postaviť steny, vybaviť miestnosť zvukovým systémom a v podstate premeniť garáž na úplne novú miestnosť. Dámy, možno môžeme urobiť to isté s vašou pracovňou?

Každý muž potrebuje pánsku klubovňu. Fotografia: Shelley Starr Design

10) Ak máte pochybnosti, tak len poupratujte a natrite steny novou farbou

Už vás tento zoznam unavil? Máte pocit že je toho priveľa? Možno by ste mali začať niečím jednoduchým ako je upratanie obývacej izby. Poriadne upratovanie vám pomôže zlepšiť náladu aj vzhľad vašej izby (a čo je dôležitejšie inšpiruje vás k ďalšiemu kroku).

Je to zjavné, avšak nový farebný náter môže vašu izbu oživiť. Pouvažujte nad tým, že izbu oživíte jednou výraznou stenou, ktorú natriete výraznejšou farbou. Alebo oživte steny novým bielym náterom. Ak má váš domov už teraz novo natreté steny, poobzerajte sa po ostatných veciach, ktoré si zaslúžia trocha oživiť. Ako napríklad natrieť strop modernou modrou farbou alebo priveďte k životu staromódny kus nábytku novou farebnou vrstvou.

Poriadne upratovanie a nový náter dokážu hotové zázraky čo sa týka vylepšenia vzhľadu vášho domova, a to všetko bez veľkej rekonštrukcie.

open space

Poriadne upratovanie a nový náter skutočne dokážu vylepšiť vzhľad vášho domova. Fotografia: NAHB

Ako vidíte, existuje množstvo spôsobov ako vylepšiť svoj domov bez chaotickej a drahej rekonštrukcie. Prejdite si náš zoznam a miestnosti vo vašom dome a potom si položte otázku čo je najstaromódnejší prvok (prvky) vo vašom dome? A potom sa dajte do práce!

Vymeňte staré rúčky na skrinkách, osvetlenie, ozdoby na oknách a zbavte sa starej farby na stenách. Alebo namiesto toho aby ste sa sústredili na typické miestnosti vo vnútri domu, obráťte svoju pozornosť na exteriér, kde môžete vytvoriť úžasnú záhradu, vonkajšiu miestnosť, alebo gárážovú pánsku klubovňu. Všetky tieto malé vylepšenia majú pozitívny vplyv na vzhľad vášho domu, vašu náladu a pocit pohody.

Aké vylepšenia ste v poslednom čase realizovali na vašom dome vy? Alebo čo máte na svojom zozname úprav vy?

ZDROJ: Freshome