Ako navrhnúť malý jedálenský priestor (bez toho aby pôsobil stiesnene)

Len preto že váš domov nemá dostatok miesta na samostatnú formálnu jedáleň to ešte neznamená, že nemôžete vytvoriť skvelé miesto na pohostenie. Pracovať s malým jedálenským priestorom môže byť zložité, avšak s troškou plánovania môžete využiť aj tých pár štvorcových metrov veľmi efektívne.

Neveríte nám? Pokračujte v čítaní tohto článku. Prinášame vám tie najlepšie návrhy ako naplánovať malý jedálenský priestor a to bez toho, aby pôsobil stiesnene. Pozrite sa, ktoré nápady sa najviac hodia pre váš domov. S našou pomocou dokážete vytvoriť priestor, ktorý bude účelný a útulný zároveň.

define

Definujte priestor

Prvým krokom pri vytvorení akéhokoľvek špecifického priestoru je jeho definovanie. Ak je váš jedálenský priestor súčasťou inej izby ako je kuchyňa alebo obývačka, určite budete chcieť aby bolo jasné, že tento priestor má svoj vlastný účel. Vďaka tomu zaistíte, že funkcia tohto priestoru je úplne jednoznačná, čo je pri interiérovom dizajne nesmierne dôležité.

Čo sa týka postupu ako to dosiahnuť, existuje niekoľko spôsobov ako priestor jednoznačne určiť. Môžete nad ním umiestniť závesnú lampu ako máte možnosť vidieť na fotografii vyššie, čo okrem iného pridá jedálenskej časti na zaujímavosti. Ako alternatívu sa môžete rozhodnúť umiestniť pod jedálenský stôl koberec. Využitie jednej alebo aj oboch týchto možností vám umožní dosiahnuť ucelený vzhľad, vďaka čomu vaša jedálenská časť bude vyzerať kompletne a nielen ako zhluk stola a niekoľkých stoličiek, ktoré ste len umiestnili do izby

small dining space

Pri výbere posedenia zapojte fantáziu

Pri práci s malými priestormi si nie vždy môžete dovoliť luxus držať sa tradičného rozmiestnenia nábytku. Zatiaľ čo typická formálna jedáleň zvyčajne pozostáva z dlhého jedálenského stola a stoličiek rozmiestnených po jeho stranách, nemusí to tak vždy byť. Pri výbere posedenia a rozmiestnenia nábytku tak aby vám vyhovoval máte absolútnu kreatívnu slobodu.

Majte to teda na pamäti a skúste netradičný prístup. Nachádza sa vaša jedálenská časť v kúte, ktorému by viac vyhovovalo okrúhle sedenie namiesto tradičného štvorca? Ušetrilo by vám viac miesta ak by ste namiesto stoličiek využili lavičku? Ak skutočne nemáte miesta nazvyš, hodil by sa vám skôr multifunkčný nábytok, ktorý by obsahoval aj úložný priestor?

furniture

Vyberte si svetlý nábytok

V interiérovom dizajne je nesmierne dôležité brať do úvahy aj proporcie, alebo vzťah týkajúci sa nábytku v priestore. Aj keď to znie neurčito, znamená to, že by ste si mali dať záležať pri výbere nábytku, ktorého veľkosť je vhodná do danej miestnosti. Vyhnete sa tak nábytku, vďaka ktorému by miestnosť vyzerala preplnená, alebo kde by sa nábytok v otvorenom priestore priam strácal.

V obmedzených priestoroch voľte radšej svetlejší nábytok, ktorý vizuálne pôsobí ľahšie. Vo všeobecnosti to znamená uprednostniť nábytok na nôžkach. Ak ste schopní vidieť svetlo prúdiť popod nábytok, namiesto uzavretého pocitu z nábytku, ktorí ťažko stojí na mieste, dosiahnete tak ilúziu že disponujete väčším množstvom miesta.

cozy

Držte sa útulného vzhľadu

No a nakoniec majte na pamäti, že jedálenská miestnosť predstavuje intímny priestor. Je to miesto, kde si ľudia môžu sadnúť a rozprávať sa celé hodiny pri dobrom jedle. Malé priestory prirodzene umocňujú tento dojem, takže neexistuje dôvod prečo by ste to nevyužili. Aby ste svoj malý jedálenský priestor využili na maximum, mali by ste vynaložiť úsilie aby bolo pohodlné a útulné.

Na stoličky umiestnite vankúše, ak máte možnosť využite ozdobné vankúše ako je vidieť na fotografii vyššie. Okrem toho, vhodné doplnky môžu taktiež v priestore navodiť útulnú atmosféru. Pouvažujte nad investovaním do upokojujúceho nástenného umenia alebo pekného predmetu na stôl, ktorý môže slúžiť na upútanie pozornosti.

Taktiež máte doma menší jedálenský priestor? Aký dizajn ste zvolili pre váš domov? Prezraďte nám svoj názor v komentári nižšie.

ZDROJ: Freshome