Ako pôvabne zostarnúť: nadčasový dizajn pre klasický dom

Módne trendy prichádzajú a odchádzajú, ale vkusný štýl ostáva. Pri navrhovaní vlastného domu je veľmi lákavé uplatniť všetko, čo je práve teraz populárne. Na trhu existuje toľko úžasných trendov a vymožeností, ktorými sa môžete inšpirovať! Skôr než sa však necháte uniesť najnovšími trendmi by ste si mali uvedomiť, že čo je nové dnes, zajtra už bude považované za zastarané. Preto je vhodnejšie pri navrhovaní a stavaní domu zaujať klasický prístup. Týmto spôsobom budete môcť zakomponovať najnovšie trendy bez toho, aby ste to prehnali. Termín pôvabne zostarnúť sa nevzťahuje len na starostlivosť o pleť a módu. Rovnaký prístup sa dá aplikovať aj pri navrhovaní domu. Pozrite sa na nasledujúce prvky a pouvažujte nad nimi pri vytvorení nadčasového dizajnu pre svoj dom.


timeless design arched windows



Závan minulosti

Existuje dôvod prečo sú niektoré architektonické štýly populárne po celé stáročia. Jedným zo spôsobov ako zabezpečiť nadčasový vzhľad je implementácia klasického štýlu. Využite grécke prvky v podobe stĺpov alebo francúzsky štýl vo forme klenutých okien. V spolupráci s vaším architektom dokážete ukázať historické prvky v novej perspektíve. Inšpirovanie sa minulosťou môže vyústiť do elegantnej a vkusnej budúcnosti pre váš domov.

timeless design cabinets


Držte sa jednoduchosti

Vďaka čistým líniám a jednoduchému pôdorysu bude váš dom moderný aj v nasledujúcich rokoch. Uvažujte: menšie miestnosti, ktoré boli populárne v minulosti, sú v porovnaní so súčasnými otvorenými priestormi považované za zastaralé. Dôvodom je, že domy navrhnuté za špecifickým účelom alebo trendom, sú často obeťou času. To čo bolo moderné pred piatimi alebo desiatimi rokmi je dnes staromódne. To je dôvod, prečo jednoduchý dizajn a čisté línie nevyjdú z módy. Koniec koncov, je oveľa jednoduchšie natrieť jednoduchý nábytok novou farbou, ako vymeniť kompletné zastarané skrinky s ornamentmi. V dizajne určite platí pravidlo, menej je viac.

timeless design functional


Uprednostniť praktickosť pred vzhľadom

Každý dobrý architekt vám povie, že tvar nasleduje až za funkciou. To znamená, že by ste sa mali sústrediť najprv na praktickosť vášho domova a až potom myslieť na jeho estetickú stránku. Samozrejme, možno ste vždy snívali o dome v štýle haciendy, avšak nadčasový dizajn sa v prvom rade sústreďuje na účel domu. Porozprávajte sa so svojim dizajnérom o tom, ako žijete, pracujete alebo oddychujete. Určite si špecifické funkcie, ktoré by mal váš dom zvládnuť a zistíte, že jeho vzhľad určite ustojí skúšku časom.

timeless design neutrals


Neutrálne pozadie

Využitie najnovšej módnej farby na steny je garantovaný spôsob, aby váš dom pôsobil zastarane. Zaiste, práve teraz je táto farba veľmi populárna, ale bude vždy pôsobiť takto čerstvo a moderne? Pred piatimi rokmi ste mohli nájsť koralovú farbu v mnohých nových domoch, avšak rokmi ju nahradila sivá farba. Sme ochotní sa staviť, že odvtedy sa mnohí majitelia snažili prekryť túto farbu už mnoho krát. Farebné, trendové akcenty pozadia môžete jednoducho zameniť za neutrálne farby. Tieto farebné odtiene sú bezpečnou voľbou, a vyhnete sa tak výčitkám svedomia kvôli prelietavej obľube k pastelovým farbám.

timeless design wallpaper

Textúra je dôležitejšia než vzor

Jedným z najjednoduchších spôsobov ako zabezpečiť že váš dom zostarne dôstojne, je skrášliť ho textúrami namiesto rôznych vzorov. Vzory predstavujú prvky, ktoré vychádzajú z módy ako prvé. Vzor tropických paliem môže byť tohto roku veľmi populárny, avšak nasledujúci rok to bude zase niečo iné. Preto namiesto povedzme zobrazenia paliem na tapete radšej siahnite po bohato textúrovanom papieri. Textúra dodá vášmu domovu rovnaké množstvo originality a štýlu ako vzory, a pritom odolá novým módnym trendom. Tapety z juty navodzujú tú istú atmosféru ako palmový vzor a nebudete ich musieť tak skoro meniť.

timeless design natural materials

Odolné materiály

Architektonický dizajn je len časťou rovnice pre nadčasový exteriér. Typ použitého materiálu bude jednoznačne zohrávať významnú rolu pri tom, ako bude váš dom vyzerať o niekoľko rokov. Všeobecne pre nadčasový dom platí využitie odolných prírodných materiálov. Vinyl alebo hliník predstavujú lacnejšiu možnosť, avšak materiály ako sú drevo, tehla a kameň sa vyznačujú lepšou kvalitou. Pri svojom prieskume možno prídete na to, že je lepšie navrhnúť a postaviť menší dom z odolnejších materiálov ako väčší, za využitia lacnejších materiálov. Prvá možnosť bude vždy vyzerať dobre, tá druhá bude odchádzať a prichádzať do módy podľa doby – a stáť dosť peňazí na opravu a udržiavanie.

Spomeňte si na dizajnové trendy, ktorými sa riadila vaša mama. V súčasnosti sa zdajú skutočne staromódne, však? Pri návrhu a stavbe domu je potrebné vziať do úvahy každý komponent. Vyberte si povrchovú úpravu, doplnky a prvky, ktoré sú jednoduché a vyznačujú sa klasickým vzhľadom a poslúžia vám ešte dlhé roky. Vyhnite sa výrazným dizajnovým novinkám a dosiahnete nadčasový vzhľad, ktorý bude vyzerať aktuálne a klasicky bez ohľadu na dobu.

ZDROJ: Freshome