Moderná horská architektúra: 7 spôsobov ako definovať tento trend

V minulosti ak si niekto postavil dom v horách, automaticky to znamenalo dom, v ktorom by ste našli vystavený kožuch z medveďa alebo jelenie hlavy. Tieto rustikálne stavby boli vhodné na víkendový pobyt, avšak nie na každodenný život. Gýčový dizajn a rôzne tematické dekorácie môžu jednoducho premeniť horský dom na jeho karikatúru. Čo sa zdá ako zaujímavé miesto, kde môžete stráviť víkend, bude preplneným a ťažkopádne pôsobiacim miestom pre skutočné bývanie.

To je dôvodom, prečo je moderná horská architektúra tak atraktívna. Tento typ architektúry vzdáva hold životu v horách a keďže nepôsobí tak ťažkopádne, domy postavené v tomto štýle sú vhodné na celoročné bývanie. Okrem toho bývanie v nich je oveľa pohodlnejšie, nakoľko v nich nenájdete zbytočné veci a gýčový dizajn. Čo je viac, tento dizajnový štýl rešpektuje okolitú prírodu a mení váš sen o živote v horách realitou. Pozrite sa aké sú najbežnejšie črty architektúry horského domu a rozhodnite sa, či vám bude tento štýl vyhovovať.

1. Unikátny exteriér

Modern home in the snow

Unikátny tvar stavby umožňuje lepší výhľad. Fotografia: korisbo/Shutterstock

Väčšina stavieb v horskom štýle má tradičný tvar, najmä ak sú postavené z materiálov ako sú drevenú trámy a brvná. Počnúc od klasickej konštrukcie v tvare písmena A, horské stavby sa počas posledných 100 rokov veľmi nezmenili. Dôvodom prečo je moderná horská architektúra tak zaujímavá je, že nám ponúka nový pohľad na klasický rustikálny dom. Stavby v tomto štýle sa vyznačujú ostrými modernými líniami a schopnosťou prispôsobiť sa okolitej krajine. Vďaka možnosti zvýšenia energetickej výkonnosti moderných priestorov dokážu architekti postaviť rustikálne domy, ktoré sú v porovnaní s minulosťou oveľa šetrnejšie k prírode.

2. Nezaplnená dispozícia

Modern gray bathroom

Vďaka nezaplnenému priestoru získate atmosféru zen. Fotografia: ImageFlow/Shutterstock

Dni kedy horský dom predstavoval steny plné poľovníckych trofejí sú dávno preč. V skutočnosti moderný horský štýl reprezentujú jednoduché čisté línie a nezaplnený interiér. Vďaka otvorenej dispozícii priestoru a vysokým stropom sa horské domy vyznačujú rozsiahlym výhľadom a upokojujúcou atmosférou. Aj keď boli tradičné zruby príznačné množstvom menších miestností, moderné rustikálne domy kladú dôraz na väčšie, presvetlené a otvorené priestory. Čo sa týka dekorácií, tento typ dizajnu sa vyhýba malým dekoráciám a preferuje rozmerné a výrazné kúsky, ktoré zapôsobia na obyvateľov domu a zároveň zbytočne nezaplnia priestor.

3. Okná a svetlo

Modern kitchen with picture window

Okolitú krajinu môžete pozorovať vďaka rozmerným oknám. Fotografia: alexandre zveiger/Shutterstock

Jedným z najdôležitejších prvkov moderných horských stavieb je svetlo. Nie je nič nezvyčajné vidieť v týchto domoch rozmerné okná siahajúce od zeme po strop, ktoré umožňujú výhľad na okolitú prírodu, čo je jednou z najväčších dominánt týchto domov. A prečo nie? Ak staviate dom v horách, pravdepodobne chcete vidieť čo najviac z okolitej krajiny. Každý talentovaný architekt určite vezme pri navrhovaní domu do úvahy také faktory ako je slnečné svetlo a bude stavbu orientovať tak, aby plne využil výhodu prirodzeného denného svetla.

4. Uprednostniť textúru pred farbou

Modern wooden accent kitchen

Prírodné textúry prinášajú do vnútra krásu prírody. Fotografia: Federico Rostagno/Shutterstock

Ak máte v obľube neutrálne farby, v tom prípade si architektúru moderných horských domov zamilujete. Tento štýl sa definitívne odklonil od svojho predchodcu, ktorý sa vyznačoval výraznými a tmavými farbami. Namiesto toho tento dizajn kladie dôraz na výber stavebných materiálov. Od hladkého skla až po drsný kameň, masívne drevo a textúrovaný betón, stavebný materiál sa stal súčasťou vybavenia domu. Namiesto toho aby neutrálne farby potláčali detaily domu, umožňujú vyniknúť textúre rôznych materiálov.

5. Miestne zdroje

Modern master bathroom

Mnoho horských domov využíva miestne materiály. Fotografia: KUPRYNENKO ANDRII/Shutterstock

Domy v štýle modernej horskej architektúry vyzerajú na prvý pohľad klamlivo jednoducho. Vďaka čistým líniám a otvorenému priestoru je veľmi jednoduché prehliadnuť plánovanie a dizajn potrebné na dosiahnutie želaného efektu. Čo sa môže zdať ako jednoduchá stavba často predstavuje starostlivé plánovanie vrátane využitia miestnych zdrojov a opakovane využitých materiálov. Dôvodom tohto prístupu nie je len estetický dojem. Využitie miestnych zdrojov rešpektuje okolitú krajinu a napomáha domu splynúť s jeho prirodzeným okolím. Preto nie je žiadnym prekvapením vidieť moderné domy postavené z miestneho dreva, kovu a kameňa.

6. Bývanie vo vnútri a vonku

Mountain modern home with landscaping

Bývanie vo vnútri a vonku ponúka viac priestoru. Fotografia: Artazum/Shutterstock

Aký je zmysel mať horský dom, ak úplne ignorujete priestor vonku? Moderné domy považujú vonkajšiu krajinu za súčasť priestoru na bývanie, čo znamená steny tvorené posuvnými oknami, obrovské terasy a suterény, kam môžete vstúpiť aj na lyžiach. Moderné horské domy sa snažia vyťažiť čo najviac z možností okolitej krajiny, čoho dôsledkom je aj netradičné zmýšľanie o vonkajšom priestore. Počnúc zabudovanými vaňami až po prírodné úpravy terénu, cieľom je maximálne využiť výhodu uniknúť do hôr.

7. Dizajn nenáročný na údržbu


Jednoduchý dizajn odolá aj počasiu. Fotografia: Artazum/Shutterstock

Moderné horské domy nie sú náročné na starostlivosť. V tomto prípade môžete očakávať jednoduchý dizajn, ktorý berie do úvahy pôsobenie počasia, zrážok a dokonca aj okolitú faunu a flóru. Využitie miestneho kameňa a dreva znamená, že strávite menej času starostlivosťou o údržbu domu a viac času jeho využitím. Dáva to zmysel: čím menej kútov a stiesnených priestorov v dome, tým jednoduchšia starostlivosť. Vďaka krajinou inšpirovanom dizajne máme možnosť vidieť hladký a dômyselný exteriér stavieb, ktoré nádherne kontrastujú s okolitou krajinou.

Moderný horský dizajn predstavuje jeden z najnovších trendov v architektúre, ktorý však tak skoro nevyjde z módy. Či už si plánujete postaviť dom v horách ako útočisko alebo len hľadáte nový dizajn pre život v meste, domy v modernom horskom štýle prinášajú to najlepšie z oboch svetov. Vďaka rešpektovaniu prírody a uvoľnenému prístupu k dizajnu dokáže tento architektonický štýl premeniť akýkoľvek domov na miesto oddychu.

ZDROJ: Freshome