Nádherná strešná záhrada zdobiaca moderný dom vo Vietname

Spolupráca medzi spoločnosťami Vo Trong Nghia Architects a ICADA viedla k dizajnu „ Domu v Nha Trang“, ktorý sa vyznačuje ohromujúcou strechou so živými rastlinami. Projekt vo vietnamskej provincii Khanh Hoa je obkolesený bohatou vegetáciou, neďalekým morom a horami.

Majitelia budovy chceli čo najviac vyťažiť s prostredia a miestnej klímy a preto zatúžili po vlastnej strešnej záhrade. Avšak miestne predpisy vyžadujú, aby strecha bola zošikmená a takmer 50 % jej plochy bola pokrytá sivými alebo oranžovými dlaždicami. „Aby sme vyhoveli týmto predpisom a maximalizovali množstvo zelene, rozdelili sme strechu na paralelné pásy, kde sa strieda zeleň so strešnou krytinou,“ vysvetľuje architekt. Výsledkom je nádherné miesto určené na relax s množstvom stromov a rastlín.

Tento systém paralelných pásov architekti rozvinuli ďalej, odporujúc vnútornému usporiadaniu priestoru. „Vo vnútri systému pásov je navrhnutý prázdny priestor a tri terasy, ktoré zlepšujú prirodzené osvetlenie a vetranie. Servisné priestory ako sú kúpeľne, skladovacie a cirkulačné priestory, sú umiestnené pod zelenou strechou, kde je výška stropu obmedzená kvôli hlbokým pôdnym vrstvám potrebných pre stromy“, doplňuje developer projektu.

Otvorená dispozícia obývacej a jedálenskej miestnosti s rozmernými oknami umožňujúcimi skvelý výhľad predstavuje centrom stavby. Výška stropu domu sa mení, aby sa dosiahol skutočný zážitok z moderného bývania. [Informácie boli poskytnuté spoločnosťami Vo Trong Nghia Architects & ICADA; fotografiu poskytol Hiroyuki Oki]


ZDROJ: Freshome