Okenné dekorácie pre každú izbu v dome

Mať skvelé okná je plusom v akomkoľvek dome. Priestoru dodávajú charakter a poskytujú prirodzené svetlo. Avšak bez okenných dekorácií pôsobí priestor nedokončene.

Či už si vyberiete žalúzie, garníže alebo závesy, okná sú skvelým miestom, kde môžete doladiť dizajn izby a vdýchnuť jej svoj vlastný štýl. Predtým než sa rozhodnete, akú úpravu zvolíte, mali by ste si určiť, akú funkciu má okenná clona spĺňať a aký vzhľad by mala odrážať. Jedná sa o domácu pracovňu? Dobrou voľbou sú rolety, ktoré blokujú slnečné lúče. Hľadáte niečo elegantné pre vaše okno v jedálni? Garníža je štýlovou voľbou. Chcete viac súkromia? Zvoľte nepriehľadný materiál.

Závesy na mieru môžu byť drahé, takže predtým než sa definitívne rozhodnete by ste mali popremýšľať nad praktickosťou a štýlom. Existuje veľa dekoračných nápadov pre okná, ktoré sú vhodné pre akýkoľvek rozpočet a level zručnosti. Nižšie nájdete našich päť obľúbených trendov.

Drevené garníže

rustic wood cornice

Drevené garníže sú jednou z najviac klasických dekorácií okien, no v modernom dizajne bývajú často prehliadané, pretože majú tradičný charakter. Avšak ak ich použijete osamote, vytvoríte elegantný, moderný vzhľad. Dajú sa skvelo zladiť so závesmi alebo ich môžete namaľovať. Drevené garníže sú skvelé pre kuchyňu a kúpeľňu, kde by sa textílie mohli poškodiť vodou. Na mieru vám ich môže nainštalovať skúsený tesár, takže môžu byť dosť drahé pokiaľ nie ste zruční. Garníže ukryjú krúžky navrchu závesov, skvelo ladia s luxusnými detailmi ako sú ozdobné lišty na stenách a dodajú vášmu domovu pôvabný a kráľovský vzhľad.

Painted Windows

beachy painted windows

Ak máte radi vzhľad čistých línií, no chýbajú vám financie na garníže vyrobené na mieru, nič sa nedeje. Krásne okná môžete mať aj bez závesov a iných ozdôb. Stačí len namaľovať okenné rámy, priečky, parapet a nemusíte použiť žiadne závesy. Namaľovať okno dokáže akýkoľvek domáci kutil so stabilnou rukou a trochou krycej pásky. Farebné možnosti sú doslova nekončené. Skúste zvoliť výraznú farbu a zvýraznite váš výhľad. Ak plánujete dom v budúcnosti predať, mali by ste siahnuť po tmavohnedej alebo čiernej farbe na dosiahnute elegantného vzhľadu.

Závesy na posuvnom ramene

swing arm living room curtains

Závesy na posuvných ramenách sú jednou z najoriginálnejších dekorácií okien, no aj napriek tomu neboli v Spojených štátoch v posledných rokoch veľmi obľúbené. Majú špeciálne rameno s kĺbom vďaka ktorému môžete záves umiestniť do 90° uhla vzhľadom k oknu. Takéto závesy sú skvelým a prekvapivo lacným riešením pre spálne, kde chcete zamedziť slnečné žiarenie bez toho, aby ste skazili starostlivo nadekorované závesy.

Nepriehľadné závesy

green curtains and white cornice

Zoznam dekoračných nápadov pre okná by nebol kompletný bez nepriehľadných závesov s okázalým vzhľadom. Klasická fialová je skvelá pre blokovanie svetla a vašej spálni dodá vzhľad prepychového palácu. Fialové závesy vyzerajú najlepšie nariasené, uviazané vzadu a spustené až na zem. Ďalšími skvelými nápadmi pre nepriehľadné závesy sú materiály ako je semiš, šenil a hodvábny damask. Zvoľte nezvyčajnú farbu, ktorá vytvorí výrazný vzhľad či už v modernom alebo tradičnom priestore.

Číre závesy

rustic white and sheer curtains

Číre závesy sú bestsellerom a dôvod je veľmi jednoduchý: vyzerajú skvelo v každej izbe a nie sú drahé. Číre závesy poskytujú súkromie, no zároveň do izby prepúšťajú dostatok svetla, takže sa hodia pre okná smerujúce na sever alebo pre najpoužívanejšie miestnosti. Biele číre závesy vytvárajú krásny a svieži vzhľad a najlepšie vyzerajú, keď siahajú od podlahy až po strop. Dostať ich môžete vo viacerých farbách. Zlaďte ich so stenami a vytvoríte zaujímavý, textúrovaný vzhľad. Číre závesy v pastelovom odtieni, ktoré ladia s celkovým dizajnom, dodajú neutrálnej izbe farebný nádych.


zdroj: freshome