Päť spôsobov ako zútulniť svoj domov a pripraviť sa na jeseň

Ako slnečné a bezstarostné letné dni ustupujú, čakajú na nás dni zberu jabĺk a pestro sfarbených stromov. Pokiaľ ide o jeseň, jednou z vecí ktoré na nej máme radi je pocit, ktorý v nás vyvoláva. Svieže rána, horiaci oheň v kozube a napečené dobroty, to všetko priam kričí "pohodlie". Našou túžbou je vyjadriť tieto pocity v našich domovoch a táto jeseň je na to priam stvorená, nakoľko je hneď za dverami.

Pretvoriť váš domov a pripraviť ho na chladnejšie obdobie neznamená, že to bude vyžadovať veľa času alebo financií. Tiež to neznamená že budete musieť vystaviť vo svojom dome vyrezávané tekvice alebo zavesiť na vstupné dvere veniec s jesenným lístím. V skutočnosti na vytvorenie útulnej atmosféry stačí pridať zopár špecifických predmetov. Pokiaľ ide o dosiahnutie príjemnej a intímnej atmosféry vo vašom domove, dvoma kľúčovými hráčmi sú textúra a osvetlenie. Pridanie jedného alebo aj všetkých navrhovaných predmetov a doplnkov oživí váš obývací priestor a vytvorí atmosféru, kde sa môžete uvoľniť.

Knit Throw

Pletená deka evokuje pocit tepla, ktorý vám dopraje aj veľký sveter a horúci čaj. Fotografia: Overstock

1. Príjemné deky

Aj tie najelegantnejšie a najmodernejšie pohovky a stoličky vás budú s tou správnou dekou lákať k spánku. Výber vhodnej pletenej deky alebo pokrývky skrášli váš nábytok a vaša izba bude v okamihu vyzerať útulnejšie. Zvoľte si teplejšie odtiene farieb ako sú svetlohedá alebo neutrálne biele odtiene, ktoré obohatia miestnosti o farbu inšpirovanú jesenným obdobím a pritom im dodajú neutrálny vzhľad, ktorý je vhodný počas celého roka.

Pri výbere koberca zvážte jeho textúru z každého uhla. Fotografia: Overstock

2. Textúrované koberce

Vstať z postele alebo vojsť do obývačky a stúpiť na studené dlaždice alebo chladnú plávajúcu podlahu nie je nikdy príjemné. A to už nehovoríme o tom, že vďaka holej podlahe pôsobí miestnosť dosť stroho. Najlepším riešením pre studené nohy pre túto jeseň je nádherný koberec. Aj keď pri uprednostnení textúrovaného koberca v chladnejšom období zohráva praktickosť svoju úlohu, určite nie sme prví ktorí vám povedia, že koberec dokáže vytvoriť ucelený vzhľad miestnosti.

Čo sa týka kobercov, túto jeseň sú v trende ťažšie úplety a textúry. Nebojte sa experimentovať s lemovaním, odvážnymi vzormi či dokonca zvieracími motívmi. Skúste umiestniť koberčeky pod nábytok (ako je konferenčný stolík alebo posteľ) aby ste dosiahli ucelený vzhľad.

Zhluk bielych sviečok je upokojujúcim doplnkom pre váš konferenčný alebo bočný stolík. Fotografia: Tidbits and Twine

3. Naaranžujte sviečky

Na dosiahnutie príjemne hrejivého a nevtieravého svetla v miestnosti môžete naaranžovať sviečky na jednom mieste, alebo ich rovnomerne rozmiestniť v celej izbe. Ak ich zhromaždíte v skupinke, dosiahnete tak "pocit domáceho krbu" a to bez skutočného kozubu. Ak sa teda rozhodnete naaranžovať sviece v podobe menšieho zhluku, využite sviece rôznej výšky a šírky na dosiahnutie zaujímavého vzhľadu.

Ak radšej uprednostňujete rozmiestnenie týchto žiarivých krások po celej miestnosti, využite priehľadné sklenené vázy alebo farebné svietniky, aby ste posunuli osvetlenie na vyššiu úroveň. Využitie sklenených doplnkov pre sviece nielen svetlo znásobí, ale vďaka farebnému sklu získa jemnejší a romantický vzhľad.

Keď zapálite niekoľko sviečok na rovnakom mieste, len jedna z nich by mala byť vonná svieca, aby ste sa ste to neprehnali.

Existuje v dome niečo útulnejšie než niekoľko zapálených sviec?

Tento textúrovaný poklad vám poskytne príjemný luxus, ktorý počas jesenného pozerania televízie potrebujete. Fotografia: Anthropologie

4. Množstvo ozdobných vankúšov

Podobne ako je to s pohodlnými dekami, nadýchané vankúše predstavujú jednoduchý domáci doplnok, ktorý pozýva ľudí aby si nachvíľu sadli a uvoľnili sa. Páči sa nám myšlienka kombinovania vzorov, rôznych obrúb a brmbolcov, vďaka ktorým budú vaše vankúše stredobodom pozornosti. Skúste ich poukladať na váš gauč alebo nábytok v obývačke, alebo ich zopár umiestnite na lavicu vo vstupnej chodbe.

Či už si vychutnávate pokojnú nedeľu alebo ste na rade hostiť priateľov pri pozeraní seriálu Stranger Things, tieto vhodné doplnky určite oceníte.


Kožušinou pokrytá lavica je skvelým a elegantným doplnkom pre ktorúkoľvek vstupnú chodbu. Fotografia: Home Depot

5. Trocha falošnej kožušiny

Využitie falošnej kožušiny je nevšedný spôsob, ako zahriať miestnosť alebo posedenie. Či už tomu veríte alebo nie, napodobnenie staromódneho štýlu medvedej kožušiny v drevenej chate je jednoduchšie a elegantnejšie než sa môže zdať. Vyskúšajte vo svojej pracovni pokrývku na stoličku alebo sedadlo z falošnej kožušiny. Ďalšou možnosťou je jej využitie pri toaletnom stolíku alebo raňajkovom kúte. Veľmi sa nám pozdáva ako falošná kožušina zlepšuje vzhľad celej miestnosti.

V tomto období zábavy a príjemných hrejivých pocitov je pretvorenie vášho domova na pohodlný príbytok celkom dosiahnuteľný cieľ. Urobiť z vášho priestoru teplejší a útulnejší domov, v ktorom sa skutočne cítite "doma" je niečo, čo dosiahnete krok po kroku prostredníctvom vecí ako sú osvetlenie, textúra a atmosféry ktorá vás pozýva sadnúť si a na chvíľu sa tu zdržať.

ZDROJ: Freshome