Sprievodca pre tých, ktorí sa prvý raz nasťahujú do nájmu

first-time renter

Blahoželáme! Sťahovanie do vášho prvého apartmánu je dôležitý životný krok. Ako nový nájomca budete plný nadšenia a zároveň si uvedomíte, že váš život sa výrazne mení. Ak z tohto kroku máte obavy, nemáte sa čoho báť: zhromaždili sme pre vás dôležité rady pre prvých nájomcov. Len sa ich držte a uvidíte, že si svoj život v novom priestore zamilujete!

first-time renter - budget

1. rada: Držte sa rozpočtu

Zaobstaranie si vlastného obývacieho priestoru je dôležitý finančný krok. Buď sa budete cítiť slobodní alebo ustarostení. Rozdiel medzi nimi spočíva v udržaní si kontroly nad financiami. Na začiatok nepodpisujte nájomnú zmluvu, ktorá by vás stála viac ako 30% vášho príjmu. Ak sa dokážete dohodnúť na dokonca nižšej sume, ešte lepšie

Kontrola výdavkov sa netýka len nájmu. Bývanie v novom apartmáne si budete chcieť užívať po dlhú dobu, a to by bolo dosť komplikované ak budete pod stresom kvôli peniazom. Existuje množstvo skvelých rozpočtových aplikácii, ktoré vám ušetria prácu pri vašom finančnom plánovaní. Len zosynchronizujte svoje účty a tie vám pomôžu udržať kontrolu nad výdavkami.

first-time renter - adjust

2. rada: Na zmenu choďte zľahka

Porozmýšľajte o tom, čo vám môže chýbať z miesta, kde ste bývali pred tým. Zvykli ste mať uvarené jedlo vďaka vašej rodine alebo spolubývajúcim? Alebo možno niekto neustále púšťal hudbu? Mali ste jednoduchý prístup k práčke alebo sušičke?

Nasťahovať sa a „naučiť sa tam žiť“ je pomerne jednoduché, ale cieľavedome pristúpiť k týmto zmenám vám môže pomôcť plne si vychutnať svoje nové bývanie. Možno zainvestujete do kuchárskej knihy alebo si objednáte donášku jedla. Možno si prisvojíte zvyk zapnúť si hudbu hneď ako vojdete do dverí. Alebo sa dohodnite na pravidelnom stretnutí s priateľkou v práčovni. Keď si uvedomíte čo sa zmenilo od vášho sťahovania vám pomôže uplatniť zmeny, ktoré ste si obľúbili a zbaviť sa tých, ktoré nechcete.

first-time renter - buy over time

3. rada: Nakupujte postupne

Aj keď je veľmi lákavé zamieriť do Ikei a zariadiť si ihneď celý apartmán, nerobte to. Ak nakupujete veľa vecí naraz, je jednoduché uspokojiť sa hneď s prvou voľbou. Pravdepodobne si pomyslíte, že ten nábytok môžete vymeniť a nahradiť ho niečím iným neskôr. Samozrejme, dá sa to takto riešiť. Lenže vtedy ste už minuli množstvo peňazí na nábytok, ktorý sa vám nepáči. Taktiež vás môže pokúšať si ten nábytok ponechať aj neskôr, pretože je vám ho ľúto zbaviť sa ho a nakoniec budete mať apartmán zaplnený nepotrebnými vecami.

Vhodným riešením je ponechať si nevyhnutný nábytok. Aj keď si budete chcieť kúpiť koberec do obývacej miestnosti, pár mesiacov bez neho môžete prežiť. Keď budete mať zaobstarané nevyhnutné základné veci, budete mať dostatok času premyslieť si, ako chcete zariadiť a skrášliť svoj apartmán. V byte zariadenom nábytkom ktorí milujete budete určite šťastnejší.

first-time renter - renters insurance

4. rada: Zaobstarajte si poistku

Možno si myslíte, že ak byt nevlastníte ale len prenajímate, nemusíte sa starať o poistku. Samozrejme pri požiari sa nemusíte báť, že budete musieť postaviť novú budovu. Avšak pravdepodobne budete potrebovať nahradiť oblečenie, elektroniku, knihy… chápete pointu. Po takomto nešťastí vaša poistka príde vhod a pomôže vám dostať sa späť na nohy. Dodatočným bonusom je ochrana majetku mimo vášho apartmánu (napríklad ak vám niekto ukradne počítač, ktorý ste mali v aute) a chráni vás aj v prípade určitých žalôb (napríklad ak sa niekto potkne vo vašom byte a zažaluje vás). Mnoho prenajímateľov bytov dokonca požaduje dôkaz, že nájomca má zaobstaranú poistku ešte pred nasťahovaním do bytu.

Možno si myslíte: „Celý čas hovoríte o šetrení rozpočtu a teraz mi hovoríte o poistke!“ Poistka pre nájomcov je finančne dostupná. Zvyčajne stojí od 10 do 30 dolárov mesačne. Za cenu niekoľkých alkoholických nápojov môžete chrániť seba ah svoj nový apartmán.

Zariadenie vlastného bytu je radostná príležitosť, užite si to!

ZDROJ: Freshome